Carl Hansen & Søn

mogens-koch

Mogens Koch

Mogens Kochs design skilte sig fra starten af karrieren ud som originale eksempler på funktionalitet. Han arbejdede i perioden fra 1925 til 1932 på forskellige tegnestuer, herunder hos Kaare Klint, hvor han fik praktisk erfaring med principperne og traditionerne bag dansk funktionalisme.

Designer bio

Respekt for opgavens funktionskrav var kendetegnende for arkitekt og møbeldesigner Mogens Kochs virke. Uanset om han tegnede huse, tekstiler, bestik eller møbler, skete det med et skarpt blik for enkelhed. Især hans møbeldesign byder på elegante og banebrydende løsninger, optimal funktion, komfort og æstetik. Kochs analytiske intellekt og kreative sjæl favnede opgavernes funktionelle krav med en stor forståelse for de rene former samt respekt for tidligere generationers erfaringer.

Alle Kochs møbler blev til som resultater af konkrete opgaver, og de blev skabt til bestemte formål. Hans arbejdsmetode var karakteriseret af en omhyggelig undersøgelse af de funktionelle krav og forsøget på at finde ind til den enkleste og mest indlysende løsning - ofte med matematikken, som det ultimative værktøj. Et skarpt fokus på væsentlige strukturelle komponenter efterlod kun ganske lidt plads til traditionel og overflødig ornamentering. Udsmykning for udsmykningens skyld var ikke en del af Mogens Kochs designfilosofi. Funktion og formål var altid de styrende elementer.

Passionen for matematisk orden var også drivkraften bag udviklingen en af Mogens Kochs største designsuccesser: Byggereolsystemet, der blev tegnet i 1928 og sat i produktion i 1932. Det er et enkelt modulopbygget reolsystem, hvis dimensioner blev fastlagt ud fra de mest almindelige bogformater, og som i princippet kan tilbygges i det uendelige. Mogens Koch tegnede reolen til sit eget hjem som et direkte svar på udfordringen med at finde fleksible og praktiske opbevaringsløsninger. Byggereolen er tro mod Klint-skolens idegrundlag og har gennem mere end 80 år stået som en eksklusiv eksponent for den grafiske orden.

Et andet væsentligt møbelkoncept fra Mogens Koch er Foldemøblerne, som ligeledes er en del af Carl Hansen & Søns portefølje er kendt for sin høje funktionalitet og fine håndværksmæssige detaljer. Møblerne opfyldte samtidig helt konkrete dagligdags behov, matchede moderne livsstil og krævede et minimum af plads.

Mogens Koch blev uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1925, hvor han senere (1950-1968) blev ansat som professor i bygningskunst. Han modtog adskillige hædersbevisninger i løbet af sin karriere, bl.a. Eckersberg-medaljen i 1938, C.F. Hansen-medaljen i 1963 og ID Pris i 1992.

 

 

 

 

 

 

Bruger login

Indtast brugernavn og password

Det indtastede brugernavn eller password er ikke korrekt.