Carl Hansen & Søn

poul-kjaerholm

POUL KJÆRHOLM

I løbet af sin forholdsvis korte karriere som møbelarkitekt nåede Poul Kjærholm at markere sig som en af modernismens fineste repræsentanter. Han var dybt forankret i den danske møbeltradition, men samtidig meget inspireret af internationale forbilleder.

Designer bio

Gennem sit betydningsfulde virke som arkitekt og underviser står Poul Kjærholm (1929-1980) som en central person inden for international møbelkunst. Kjærholm kombinerede sit moderne formsprog med en kompromisløs tilgang til kvalitet og materialer, der var stærkt forankret i den danske håndværkstradition. Samtidig var han meget inspireret af den tyske Bauhaus-skole og den nederlandske De Stijl-bevægelse, der blandt andre talte maleren Piet Mondrian. Møbelarkitekterne Gerrit Rietveld, Mies van der Rohe og Charles Eames var ligeledes store inspirationskilder.

Inspirationen blev ikke kun hentet ude i Europa. En af Poul Kjærholms helt store inspirationskilder var den danske møbelarkitekt Kaare Klint, der var med til at grundlægge Kunstakademiets Skole for Møbelkunst og Rumudstyr, og som, med sine idealer om enkel form og enestående håndværk, regnes for ophavsmanden til moderne, dansk design. Hans visioner om det enkle og afklarede formsprog, kom til at præge Poul Kjærholm, der ligesom Klint, var kompromisløs i sit arbejde med proportioner, materialer og håndværk.

Poul Kjærholm har først og fremmest markeret sig med sine moderne møbler i stål, læder og glas, men han blev oprindeligt uddannet møbelsnedker i Hjørring i 1949. Siden kom han på Kunsthåndværkerskolen i København, hvor han blev færdiguddannet som møbelarkitekt i 1952. Han vendte kort tid efter tilbage som underviser. I 1955 blev han lærer på Kunstakademiets Arkitektskole, hvor han var frem til sin død i 1980. I 1976 blev han udnævnt til professor efter Ole Wanscher.

Gennem hele sit virke - både som underviser og møbelarkitekt - blev det funktion og klarhed, der blev kendetegnende. Han opfattede ikke sig selv, som en, der designede objekter, men som en, der skabte rum. Han tegnede ofte møbler med bestemte steder for øje, og han gjorde det med en stringens og en detaljering, som stadig vækker beundring. Han forsøgte med egne ord at udtrykke materialernes eget sprog, og uanset om han arbejdede i stål, læder, glas, træ eller flet, lod han på sin egen fåmælte måde møblet tale sit eget enkle sprog.

Poul Kjærholm var en idealist på sit felt, og han afstod gennem hele sit arbejdsliv fra de lette løsninger og lod sig aldrig påvirke af tidernes skiftende modeluner. For ham var det ønsket om at realisere materialets iboende natur, der drev ham videre, sammen med ønsket om at skabe en harmoni mellem form og materiale - og der var oftest kun én måde at forløse opgaven på.

Hans idealistiske tilgang til formgivning kom ligeledes til udtryk overfor de elever han underviste. Han var en krævende lærer, og perfektionisme og disciplin prægede hans virke.

Kjærholms møbler er repræsenteret på en række internationale museer, blandt andre på Museum of Modern Art i New York. Han er blevet tildelt en række priser, som for eksempel Lunning-prisen i 1958, Eckersbergs Medaljen i 1960 og flere ID Awards.

Oplev Poul Kjærholms Professorbord PK52 tegnet til Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1955.

 

Bruger login

Indtast brugernavn og password

Det indtastede brugernavn eller password er ikke korrekt.